Select Page

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Het leven als kunstwerk

Lezing door filosoof Georg Kabel

10 maart vanaf 14:00 tot 17:00

€7,50
<center>Het leven als kunstwerk<br><h2><span style="color: #ff0000;">Lezing door filosoof Georg Kabel </span></h2></center>

Het leven als kunstwerk

Lezing door filosoof Georg Kabel

Delen:

Kun je meer van het leven genieten als je weet wie je bent? Deze en nog véél meer vragen beantwoordt de Nederlandse docent en filosoof Georg Kabel op zondagmiddag 10 maart tijdens zijn lezing over ‘levenskunst’ in Centrum de Zin.

Het Humanistisch Verbond, afdeling Noordwest Veluwe organiseert deze bijzondere lezing in een nieuwe samenwerking met Centrum de Zin. De lezing vormt de eerste van een hopelijk lange reeks van aansprekende lezingen die de twee organisaties aanbieden aan hun gezamenlijke leden en verder iedereen die ook interesse heeft in zingeving en levenskunst.

Een klein stukje uit de CV van Georg Kabel: ”In 1991 begon ik met de studie Wijsbegeerte aan de universiteit van Tilburg. Later volgde ik ook colleges aan de universiteit van Nijmegen. In 1998 studeerde ik aan de UVT af op het onderwerp ‘bestaansesthetiek’ in de visie van Michel Foucault. Aansluitend volgde ik een verkorte lerarenopleiding Unilo in Nijmegen”.

Kabel koppelt als docent met gemak de kwaliteit van het menselijk bestaan aan filosofie: “Filosofie is in het algemeen gesproken een kritisch en systematisch nadenken over kwesties die betrekking hebben op de kwaliteit van het menselijk bestaan. Het instrument hier is ons denkvermogen. Ik vind filosofie in die zin een boeiend vak. Het leert me op een andere wijze denken over wie we zijn, over de maatschappij, de geschiedenis, het goede, het ware en het schone“.

Georg Kabel geeft ook cursussen over het thema Het leven als kunstwerk. Hij zegt er het volgende over: “Het leven als kunstwerk’ behandelt het thema levenskunst vanuit filosofisch perspectief. Levenskunst, ook wel bestaansesthetiek genoemd, is een vorm van ethiek, waarvan de wortels in de Griekse oudheid liggen. Na een lange periode van afwezigheid, is de levenskunst thans weer terug in de belangstelling. Levenskunst roept op om zorg voor zichzelf” te dragen. Deze zorg houdt in, dat men op basis van onderzoek en zelfkennis het eigen bestaan op actieve en creatieve wijze vormgeeft tot een mooi leven c.q. kunstwerk”.

De lezing begint om 14.00 uur. inloop vanaf 13.30 uur. Na de lezing is er een korte pauze. Daarna is er gelegenheid tot vragen stellen en met elkaar van gedachten te wisselen.

Aanmelden graag uiterlijk 5 maart 2024 via email of SMS bij Liese-Lotte Middelburg l.l.middelburg@gmail.com of 0645764203.

Toegang: € 7,50 per persoon en dat is inclusief tweemaal koffie, thee of andere consumptie.

Graag gelijktijdig het bedrag overmaken op rekening NL19TRIO 0198 3861 33 ten name van HV Noordwest Veluwe. Met vermelding Lezing Levenskunst.

De lezing is voor iedereen toegankelijk.