Select Page

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Nieuwsuur Harderwijk

17 mei 2022 vanaf 20:00 tot 21:30

Gratis
Nieuwsuur Harderwijk

Nieuwsuur Harderwijk

Delen:

Oorlog in Oekraïne

De Harderwijker historicus en auteur Liek Mulder verzorgt dinsdagavond 17 mei in Centrum de Zin opnieuw een Nieuwsuur Harderwijk. Het onderwerp is evenals in april Oorlog in Oekraïne.

In een uur praat Liek Mulder zijn gehoor bij over de actualiteit van dit moment. Deze keer staat (uiteraard) opnieuw de oorlog in Oekraïne centraal. Op donderdag 24 februari gebeurde namelijk het nauwelijks voorstelbare: Rusland viel Oekraïne aan, een soevereine staat op het Europese continent. Na maandenlange dreigingen, groeiende spanningen en intensief diplomatiek overleg, voerde de Russische leider Vladimir Poetin zijn al jarenlang voorbereide plan uit, namelijk een directe aanval op Oekraïne, iets wat vrijwel iedereen buiten Rusland voor onmogelijk had gehouden.

Tijdens het vorige Nieuwsuur Harderwijk lag het accent op het waarom van deze oorlog. Wat bewoog de Russische president om zo’n ingrijpende operatie te beginnen? Wat waren zijn motieven om daadwerkelijk zijn plannen voor een Groot-Russisch Rijk te gaan uitvoeren?

Deze keer bekijken we eerst de stand van zaken op het oorlogstoneel, half mei 2022. Daarnaast gaan we na hoe andere landen reageerden en welke verschuivingen er op het wereldtoneel zichtbaar zijn. Daarna: hoe kan aan deze oorlog een einde worden gemaakt, en welke gevolgen zijn er voor zowel Oekraïne als Rusland? Eén ding is zeker, met name de Europese wereld ondergaat op dit moment ingrijpende veranderingen.

In Nieuwsuur Harderwijk bekijken we de actuele gebeurtenissen vanuit historisch perspectief en proberen we te begrijpen wat er in de wereld werkelijk aan de hand is. En: vragen zijn zeer welkom!

Nieuwsuur Harderwijk begint om acht uur in Centrum de Zin aan de Stationslaan 32 en is zoals altijd gratis toegankelijk.