Select Page

Ethiek en euthanasie

13 en 20 november: Thom Kloes en Rinus van Warven

‘Ethiek en en euthanasie’, deze titel kan de gedachte oproepen dat het hier gaat om de vraag of euthanasie ethisch is of onethisch, verantwoord of onverantwoord, goed of fout.
Maar daar gaat het niet om. Als er iets is dat vraagt om een persoonlijke verhouding, zonder goed of fout, waardig of onwaardig, dan is het wel het (eigen) levenseinde, dus ook euthanasie.

Hoe kom je tot zo’n ‘persoonlijke verhouding’? Iets weten over wat euthanasie wel en niet is, aan welke eisen het moet voldoen, is dan wel een noodzakelijke, een basis. Ook als het gaat om wilsonbekwaamheid zoals bij dementie, wat de afgelopen tijd door een proces tegen een ex-arts zeer in de belangstelling heeft gestaan.

Dat alles komt aan de orde. Maar dan?
Het gaat eigenlijk om deze vragen: Zou jij het doen, je arts om euthanasie vragen? Houd je die mogelijkheid open of sluit je die pertinent uit?
En zou je euthanasie aan een naaste die uitzichtloos lijdt, voorstellen of juist afraden?

Het gaat hierbij niet om de antwoorden, die zijn privé, maar om het proces van denken, voelen, en willen dat zulke vragen op gang brengt.
Om de angst voor lijden en aftakeling, om de (wisselende) raadselachtige doodswens, om de wens om anderen niet ‘tot last’ te zijn.
En om opmerkelijke overeenkomsten en verschillen tussen zelfmoord en euthanasie.

En bij dit alles komt op de achtergrond nog een vraag om de hoek kijken: Hoe groot is jouw vertrouwen in de weg die voor je ligt, hoe groot is je levensvertrouwen en je kracht om te komen tot een innerlijke metamorfose als je zelf ziek wordt, ondragelijk moet lijden en de dood dichtbij komt?
Maar desondanks, het kunnen zeker levendige en vruchtbare avonden worden.
Op de avonden kunt u het boek ‘Het maakt uit hoe je sterft, visies op euthanasie’ aanschaffen.

Alle geïnteresseerden en meedenkers zijn welkom in centrum de Zin, woensdagavond 13 en 20 november, Stationslaan 32, 20.00 uur.
De toegang is € 10 per avond, voor beide € 15