Select Page

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Lezing De vertraagde tijd

17 november 2022 vanaf 19:30 tot 21:30

Lezing De vertraagde tijd

Lezing De vertraagde tijd

Delen:

Tweede lezing van drs. Trees Schopman over het werk van Arnold Cornelis

Download hier de volledige flyer:

Cornelis promoveerde tot doctor in de wijsbegeerte aan de Rijksuni­versiteit van Gent, op een proefschrift getiteld ‘De maatschappij als leerproces’. Hij doceerde filosofie en sociale theorie van de kennis aan de universiteiten van Gent, Groningen en Amsterdam. Ook bekleedde hij de leerstoel voor sociale theorie van kennis en weten­schap aan de Faculteit Economische, Sociale en Politieke Weten­schappen van de Vrije Universiteit Brussel.

Zijn hoofdwerk ‘Logica van het gevoel’ verhaalt over de stabiliteits-lagen in de cultuur als nesteling der emoties. In dit veelomvattende boek doet Cornelis verslag van meer dan twintig jaar onderzoek. Hij ziet in zijn theorie de individuele mens zowel als de maatschappij door een drietal fasen gaan waarin de logica van het gevoel zich steeds moet kunnen nestelen om zo niet te vervallen in een ontwik­kelingsstagnatie. Hij geeft de mens zowel als de maatschappij het stuur opnieuw in handen, in de vorm van het gevoel, om zo sturing en betekenis te kunnen geven aan ons bestaan.

Als kind zijn we door een natuurlijk systeem gegaan waar gebor­genheid en liefde betekenis gaven aan ons bestaan. De veiligheid vinden wij bij de moeder in het natuurlijke systeem dat gekenmerkt wordt door het gezin. In de adolescentie komen we in de nieuwe wereld terecht van het sociaal regelsysteem, hier komen wij dan ook in contact met nieuwe manieren om te overleven en krijgt ons bestaan een nieuwe betekenis. Rationaliteit beheerst dit systeem en wij moeten hierin dan ook onszelf staande weten te houden in de ruwe wereld buiten het gezin. Nu staan wij als maatschappij aan de voet van een nieuwe stabiliteitslaag: het communicatieve systeem. In ons persoonlijk leven wordt deze overgang gekenmerkt door de midlifecrisis, die niet iedereen zonder kleerscheuren overleeft.

 

Door drs. Trees Schopman, verbonden aan de filosofiepraktijk ‘De Spiegel’ in Deventer

Zaal open vanaf 19:00 uur

Entree twee lezingen € 20,- /Eén lezing € 12,50