Select Page

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Nieuwsuur Harderwijk

16 november 2021 vanaf 20:00 tot 21:30

Gratis
Nieuwsuur Harderwijk

Nieuwsuur Harderwijk

Delen:

UITGESTELD IVM CORONA MAATREGELEN

De Harderwijker historicus en auteur Liek Mulder verzorgt dinsdagavond 16 november in Centrum de Zin het derde Nieuwsuur Harderwijk van het nieuwe seizoen, met als thema ‘Bedreigd Taiwan’.

In een uur praat Liek Mulder zijn gehoor bij over de actualiteit van dit moment. Deze keer richten we de schijnwerper op Taiwan, de eilandstaat voor de kust van de Volksrepubliek China. Het land van Xi Jinping voert de druk op de Taiwanezen op om zich bij het moederland aan te sluiten.

Hoe reëel zijn de aanspraken van China op Taiwan? Om die vraag te kunnen beantwoorden moeten we terug in de tijd, namelijk tot vlak na de Tweede Wereldoorlog, toen de Chinese Communistische Partij van Mao Zedong de burgeroorlog won en de Volksrepubliek China uitriep. Ongeveer twee miljoen nationalisten onder leiding van Chiang Kai-shek namen de wijk naar Taiwan, een eiland dat lange tijd bekend stond onder de naam Formosa.

Een recente krantenkop: ‘Taiwan reageert op toegenomen Chinese dreiging: Als er oorlog uitbreekt, vechten we tot het bittere eind.’ Wat houdt die dreiging in en loopt Taiwan werkelijk gevaar? De Verenigde Staten van Joe Biden zijn ook een belangrijke factor in deze gespannen situatie. De Amerikaanse president herhaalde onlangs de woorden van zijn voorgangers dat de Taiwanezen op militaire steun van de VS kunnen rekenen. Is dat voldoende om de kou uit de lucht te halen?

Op deze vragen gaan we op 16 november in. Immers, in Nieuwsuur Harderwijk bekijken we de actuele gebeurtenissen vanuit historisch perspectief en proberen we te begrijpen wat er werkelijk aan de hand is en wat er in de nabije toekomst in dit deel van de wereld zou kunnen gebeuren. En: vragen stellen mag!

Nieuwsuur Harderwijk begint om acht uur en is zoals altijd gratis toegankelijk.