Select Page

10 november – Sing & songwriter: Jan Henk de Groot

Met in voorprogramma het Harderwijkse HoundDogDuo.
Het Hounddogduo bestaat uit de bekende Harderwijkse muzikanten:
Paul van der Lelie samen met Bart van Dorp. (zie foto)
Zij zorgen voor een half uur sfeer vooraf met bekende covers.

Jan Henk de Groot:
Midden jaren 80 luisterde Jan Henk bij opa en oma aandachtig naar Ede Staal en de Stamtoavel van Radio Noord. Vanaf de jaren 90 speelde hij in Engelstalige rockbands en zes jaar geleden keerde hij terug naar zijn wortels: het Gronings.

Jan Henks Groningstalige debuutalbum ‘Weerom’ werd in maart 2014 bekroond met de Streektaalprijs van het Dagblad van het Noorden en gaat over gebeurtenissen uit zijn leven in Groningen. Hij zingt over herkenbare dingen zoals het eeuwige gepiel met cassettebandjes vroeger in ‘Dubbelcassettedeck‘ en de eerste erotische ervaring van een kleine jongen in ‘Mamme van Michel‘. Het beklemmende ‘Kielsterachterweg’ spookt na beluistering nog dagen door je hoofd.

De jaarlijkse muziekprijs ‘De Grunny’ van RTVNoord werd Jan Henk 9 juni 2014 overhandigd door RTV Noord-directeur Gijs Lensink.

De Grunny wordt uitgereikt aan een Groninger die zich verdienstelijk maakt in de Groninger muziek.

Reacties op Weerom: Jury: “Gevarieerde optimistische liedjes waar het enthousiasme vanaf spat”

De Groot heeft de gave om de kleine en grote dingen in het leven in een liedje te verpakken. Authentiek en herkenbaar voor de luisteraar. Hij lijkt daarmee hetzelfde (fiets)pad te bewandelen als Daniël Lohues. (Carlo Deuten RTVDrenthe)

 Een geboren liedjesschrijver die zijn liedjes ook met veel meer verve uitvoert dan hier in het genre gebruikelijk, kunnen we Jan Henk de Groot onderhand tot een van de toppers rekenen binnen het gilde der Nederlands(talig)e singer-songwriters. (HEAVEN)

Nu is er de nieuwe CD Keunenk van Westerdaipsterdale (genomineerd voor de streektaalprijs 2016) en is Jan Henk op theatertour met ‘Tachtig Tammo!’

Het kalmer aan willen doen in deze hectische tijden is het thema van het programma dat zich afspeelt in het kleinste dorp van Nederland, Westerdiepsterdallen.

De eerste single Bonney eindigt op 2 in de jaarlijst van RTVNoord.

De optredens vinden steeds meer plaats buiten Groningen en de plaat krijgt o.a. in Music Maker en Dagblad van het Noorden 4 sterren.

“ Grote verrassing was Groninger Jan Henk de Groot. Met heerlijk droge humor pakte hij vanaf de eerste seconde zijn publiek in…, Hilarisch was zijn ode aan het dubbelcassettedeck..” Meppeler Courant