- Dit evenement is voorbij.
Filosofisch Café
18 oktober 2023 vanaf 14:00 tot 16:00
€10,00Filosofisch Café
Programma filosofie middagen najaar 2023
Wanneer : wekelijks op de woensdagmiddag vanaf 20 september 2023
Onderwerp: “Niet alles is te koop” (de morele grenzen van marktwerking)
Boek geschreven door Michael J. Sandel, ISBN: 9789025901806 uitgever: ten Have
Methodiek van boekbespreking:
We gaan het boek bespreken via 3 verschillende en opeenvolgende methoden;
A. In de eerste bijeenkomst zullen we de eerste indruk bespreken en hierover van gedachten wisselen.
B. In een aantal bijeenkomsten bespreken we een hoofdstuk/deel uit het boek. Dit aan de hand van een inleiding die gedaan wordt door een deelnemer aan de filosofie middagen. De inhoud van de inleiding wordt aan de groep voorgelegd voor een gedachtenuitwisseling.
Het aantal bijeenkomsten is afhankelijk van het aantal inleidingen.
Let wel: het houden van een inleiding is leuk, maar zeker geen verplichting tot deelname aan de filosofie middagen
C. Uit voorgaande kunnen onderwerpen liggen voor verdere uitdieping. In gezamenlijk overleg kiezen we een onderwerp hieruit en zullen dit verder uitdiepen in een zogenaamd ‘moreel beraad’. De socratische wijze van een gesprek met elkaar voeren zal hierin leidend zijn.
Dit onderdeel is tevens een afsluiting van deze boekbespreking
De inhoud van de volgende filosofie middagen zullen we in gezamenlijk overleg bepalen.
Waar gaat het o.a. over in het boek “niet alles is te koop” :
Mag een verzekeraar of een werkgever iemand een bonus geven om af te vallen ? Moeten we kinderen betalen om boeken te lezen of goede cijfers te halen ? Kun je met een prijskaartje aan geen hoeveel een mensenleven het milieu belast ? En is staatsburgerschap te koop voor immigranten die ervoor willen betalen ?
In ‘niet alles is te koop’ behandelt de Amerikaanse Harvardfilosoof Michael K. Sandel een van de grootste morele vraagstukken van onze tijd: Is er niet iets mis met de wereld waarin alles te koop is ?En zo ja, wat kunnen we doe nom te voorkomen dat marktwaarden gebieden binnendringen waar ze niet thuishoren. Afgelopen decennia hebben marktwaarden de niet-economische normen uit bijna elk levensgebied verdrongen: dat zien we in de zorg, opvoeding, overheid, kunst en sport, en zelfs in het gezinsleven en persoonlijke relaties. Volgens Sandel zijn we zonder dat we het weten uit een markteconomie in een marktgestuurde samenleving beland.