Select Page

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Nieuwsuur Harderwijk: Oorlog in Oekraïne

19 april 2022 vanaf 20:00 tot 21:30

Gratis
Nieuwsuur Harderwijk: Oorlog in Oekraïne

Nieuwsuur Harderwijk: Oorlog in Oekraïne

Delen:

Nieuwsuur Harderwijk

De Harderwijker historicus en auteur Liek Mulder verzorgt dinsdagavond 19 april 2022 in Centrum de Zin het eerste Nieuwsuur Harderwijk in 2022. Het onderwerp is Oorlog in Oekraïne.

In een uur praat Liek Mulder zijn gehoor bij over de actualiteit van dit moment. Deze keer staat (uiteraard) de oorlog in Oekraïne centraal. Op donderdag 24 februari gebeurde namelijk het nauwelijks voorstelbare: Rusland valt Oekraïne aan. Na maandenlange dreigingen, groeiende spanningen en intensief diplomatiek overleg, voerde de Russische leider Vladimir Poetin zijn al jarenlang voorbereide plan uit, namelijk een directe aanval op Oekraïne, iets wat vrijwel iedereen buiten Rusland voor onmogelijk had gehouden.

Wat bewoog de Russische president om zo’n ingrijpende operatie te beginnen? Daartoe is een blik op het verleden onvermijdelijk. Dan zal blijken dat er eeuwenoude banden tussen Oekraïne (‘grensland’) en Rusland zijn. Ook het uiteenvallen van de Sovjetunie in 1991 speelt een rol. En, niet te onderschatten, het isolement waarin Poetin zich (op eigen initiatief) de afgelopen twee jaar heeft bevonden, waardoor zijn nostalgisch droombeeld van een Groot-Russisch Rijk is versterkt.

Hoe de situatie op 19 april is, kan nu nog niet voorspeld worden. Maar, het is overduidelijk dat er veel te bespreken is!

In Nieuwsuur Harderwijk bekijken we de actuele gebeurtenissen vanuit historisch perspectief en proberen we te begrijpen wat er werkelijk in de wereld aan de hand is. En: vragen stellen mag!

Nieuwsuur Harderwijk begint om acht uur en is zoals altijd gratis toegankelijk.